BGN Gewichtsconsulent Miranda Schalk

BGN Gewichtsconsulent Miranda Schalk
Miranda Schalk – BGN gewichtsconsulente met specialisatie Kind en Voeding

Mijn naam is Miranda Schalk, BGN gewichtsconsulente met specialisatie Kind en Voeding. Als BGN-gewichtsconsulent werk ik volgens de Richtlijnen goede voeding van de Gezondheidsraad. De richtlijnen zijn getoetst op de huidige stand van de wetenschap en worden voor de consument vertaald door het Voedingscentrum (www.voedingscentrum.nl), onder meer via de Richtlijnen Voedselkeuze.

Als gewichtsconsulent begeleid ik mensen met gewichtsproblemen (over – en ondergewicht) op basis van gewone voeding. Ik beschik over een specialisatie voor het begeleiden van kinderen met gewichtsproblemen. In geval van een medische indicatie werk ik samen met Brenda Theuns, dietiste TWB.

Een gewichtsconsulent is dé specialist op het gebied van een gezonde leefstijl. Dat betekent dat de gewichtsconsulent verder kijkt dan alleen naar wat je eet. Beweging, gewoonten, sport, ontspanning: het zijn onderwerpen die ook naar voren komen in het begeleidingstraject. Elke BGN-gewichtsconsulent heeft een nascholingsverplichting, werkt volgens de richtlijnen en handboeken van de BGN en verkoopt geen afslankmiddelen of maaltijdvervangers.

In mijn praktijk ben ik het afgelopen jaar gaan zoeken naar specialisten op het gebied van bewegen en denken met wie ik in een samenwerkingsverband effectiever kan gaan werken om mensen te begeleiden naar een gezonde leefstijl en gewicht. Samen met GGZ Praktijk van Waterschoot en Inn-oefentherapie staat er nu een effectief en wetenschappelijk onderbouwd leefstijlprogramma dat je helpt om een gezond en vitale leefstijl te verkrijgen.

Methode : Smartwise – VU Amsterdam

BGN gewichtsconsulente Miranda Schalk is na een landelijke selectie – en screeningprocedure geselecteerd door de Vrije Universiteit Amsterdam voor deelname aan een landelijke pilot met SMARTSIZE. Het SMARTsize programma is ontwikkeld en wetenschappelijk onderzocht door de Vrije Universiteit Amsterdam. Het is praktisch en toegankelijk en maakt gebruik van evidence-based strategieën voor gedragsverandering.

Het doel is om mensen met overgewicht/obesitas te ondersteunen om de hoeveelheid (dus portiegrootte) die ze eten onder controle te krijgen.

Bekijk hier een video over de methode:

Bron : www.portiecoaching.nl

Smartsize is een wetenschappelijk onderbouwde afvalmethode. Het leert mensen hoe zij stap voor stap hun eetgewoonten kunnen veranderen en daardoor zichzelf minder overeten. De interventie bestaat uit diverse onderdelen.

Online Eetdagboek – zelfmonitoring

Bij de begeleiding van je gewichtsreductie kan je gebruik maken van een online eetdagboek. Je krijgt dan van ons inloggevens waarmee je kan inloggen in jouw eigen, private omgeving.  Wanneer het je uitkomt kan je dan via je laptop, smartphone of Ipad jouw dagelijkse voeding, drank en beweging registreren. We kunnen je dan ook van op afstand begeleiden door je van tips en adviezen te voorzien via jouw eigen online omgeving.

Voordelen van online registratie :

– online begeleiden met tips en adviezen

– je kan gelijk zien hoeveel calorieën je genuttigd  hebt op een dag en hoeveel je nog mag eten

– je kan onmiddellijk het effect bekijken als je gaat bewegen of sporten (burn rate)

– actueel inzicht in de hoeveelheid vetten, koolhydraten, eiwitten, vezels en natrium

– vitaminen en mineralen monitoring : ook directe inzag in de hoeveelheid benuttigde vitaminen en mineralen afgezet tegen de hoeveelheid die je dagelijks nodig hebt.

Voorbeeld uit ons online voedings – en bewegingsdagboek :

onlinecoaching1

Intake gesprek – werkwijze

Tijdens het intakegesprek gaan we aan de hand van jouw gegevens en door jouw ingevulde vragenlijsten bepalen hoe de interventie ervoor jou uitziet en welke zorgverleners ingeschakeld worden om je te begeleiden. Tevens wordt er een eerste bodymeting uitgevoerd. Deze wordt herhaald bij elk consult. Deze bodymeting wordt uitgevoerd met klinisch gevalideerde weegapparatuur en laat naast je gewicht ook je vet- en spierpercentage, BMI, basaal metabolisme (in kcal) en visceraal vetniveau zien.